Hegnspleje

Opdatering om hegnspleje og hegnsrydning

I takt med at maskinerne igennem årene er blevet større og større, har vi fjernet hegn på de mindre marker og/eller de marker, hvor det giver bedst mening iht. driften. (Alle rydninger af hegn, er naturligvis iht. loven)

Det som dog har fyldt en del de sidste par år, er ”hegns fornyelse”, hvilket vil sige, at det ikke er hegn der bliver fjernet, men hegn der bliver skåret ned.

Grunden hertil er, at man i mange år har brugt opkapning af hegn, hvilket vil sige, at man udelukkende har beskåret hegnene fra siden. Dette har med tiden resulteret i, at hegnene er blevet for tynde i bunden og med en stor krone, som både kan give ubalance, iht. træer der vælter og iht. at der ikke er så meget at gemme sig i/ trække langs med, for dyrene.

Derfor har vi nu lavet en hegnsfornyelse ved at skære hegnene langt ned, så de kan skyde på ny og blive stærkere og kraftigere fra bunden. Faktisk er det ”back to basic” – lige som man gjorde i ”de gode gamle dage” 🙂

Dette medfører naturligvis meget små (lave) hegn i en periode, men forventningen er, at det skal blive et positivt tiltag for naturen på sigt.

Vi vil bestræbe os på at tage de næste hegn lidt gradvist, så ikke alle hegnene er helt ”flade” på samme tid.

Iht. nogle af de nye marker som lige er blevet tilkøbt til Kongshoved, vil der også skulle fjernes nogle af hegnene, bl.a. for at vi kan komme igennem fra mark til mark, uden at vi skal ud på vejen og svine/genere trafikken mere end højst nødvendigt.

Vores mål er i fremtiden som minimum at plante lige så mange buske og træer, som vi har fjernet og vi er i gang med at udarbejde en naturplan, hvor bl.a. beplantning af små uberørte naturområder vil være en del af det.

De nye hegn vi indtil videre har plantet rundt omkring, er plantet i samarbejde med Hede Danmark, så det er professionelle folk der står bag, iht. at vælge en god blanding af forskellige træer og buske, som tilgodeser naturen bedst muligt.

Sidste år har vi prøvet et nyt tiltag, ved at plante insektstriber/vildtstriber, som er en stribe (ca. 2 m bred) med forskellige blomster langs markkanten. Meningen hermed er, at forskønne naturen og være til glæde for både mennesker, insekter og dyr. Vi må dog indrømme at det ikke helt levede op til forventningerne, da blomsterblanding var lidt ”bleg” og kedelig, men det har vi lært af og i år bliver det en anden blanding, som forhåbentlig bliver til et farverigt blomsterhav.

Vi ser jo alle forskelligt på tingene – rovfuglen vil gerne have det høje træ, for at have et godt overblik over sit bytte. ”Byttet” vil gerne have en busk at gemme sig i for rovfuglen. Andre dyr vil have frie, åbne marker og nogle ønsker skovområde – eller lidt af det hele. Nogle af os foretrækker at se træer og buske og andre vil gerne nyde havudsigten. Sådan har vi jo hver vores – og det er vist lige som det skal være. Vi håber at vi i fællesskab kan passe bedst muligt på vores dejlige natur, så den er til glæde for alle.

Hvis I skulle have spørgsmål, er I altid hjertelig velkommen til at kontakte os.

P.s.

Når vi nu lige er i gang med hegnene, vil vi også lige oplyse, at Kommunen vil have klippet hegnene ned langs Kegnæs Færge, for at øge trafiksikkerheden, da disse også er blevet for høje og nogle af træerne er begyndt at knække, med fare for at falde ud på vejen, så også her vil der ske en hegnsfornyelse, som dog er noget Kommunen står for. 

Ved spørgsmål herom kan man henvende sig til Kristian, fra Sønderborg Kommune på telefon: 51815812